17 Şubat 2009 Salı

Web grafik tasarımı


Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olarak ele alınabilir ama kendi içerisinde ayrı bir dal olarak çok geniş bir alanı işgal etmektedir. Klasik anlamda kara kalemle başlayan tasarım alanından farklı olarak web tasarımcısının bilgisayar ve web dünyası hakkında geniş bir bilgi dağarcığına sahip olmasını da gerektirir. Bu yanı ile klasik sanat anlayışından ayrılarak teknolojik bir hızlı tüketim yardımcısı haline gelmektedir. Henüz standartlaşmamış olmakla birlikte kendi kurallarını içinde barındırır.

Web teknolojileri günümüzde reklamcılık habercilik ve e-ticaret gibi alanlara daha iyi hizmet edebilmeye başladıkça web tasarım kurallarını da etkilemektedir. Bu nedenle Web Tasarımcısı; bir insanın web sayfalarında ne kadar süre kaldığı, gözlerini sayfayı takip ederken nasıl hareket ettirdiği gibi bir tüketicinin psikolojik davranışları konularında da eğitmek zorundadır. Diğer bir ana konu da grafik çalışmalarının kağıt, kalem ve boyalarla değil yine bilgisayar ortamındaki yazılımlarla yapılması gerekliliğidir.

Web standartları 

Web standartları, değişik web cihazlarının, web içinde sunulan bilgileri ayni şekilde kullanıcıya göstermesine yardim eden bir takım teknolojileri toplamına verilen isim. Web standartları sayesinde, sunulan bilgi, herkes tarafından erişebilir hale geliyor.

Web dünyasının ana dilleri HTML (Hypertext Markup Language) ve CSS (Cascading StyleSheets). Bu standartlar web tasarımcılarına bir sayfanın nasıl kodlanması gerektiğini göstermenin yani sıra İnternet tarayıcılarına bir sayfanın kullanıcıya nasıl görünmesi gerektiğini söyleyen bir takım kuralları içinde barındırıyor.

World Wide Web Consortium (W3C), Web ile ilgili tüm alanlarda araştırmaları yöneten ve standartları geliştiren ticari kurumlar ve eğitim kurumlarının konsorsiyumudur.

Ana kurallar 

Erişebilirlik

Web standartları, kullanıcıların sayfanızı açabilmesini, içerisinde dolaşabilmesini, sunmak istediklerinizi alabilmesini sağlayacaktır.

Ulaşılabilirlik

Eğer sunum ve bilgiyi, yeni geliştirilen CSS kuralları ile ayırırsanız, sunulan bilgi, herkese ve her cihaza ulaşabilecektir. Kullanıcı, yepyeni bir bilgisayar ya da cep telefonu tarayıcısı ayni bilgiye sorunsuz bir şekilde ulaşabilecektir.

Hızlı yüklenme

CSS ile yapılan bir sayfa ile tablo ile yapılmış bir sayfa arasındaki boyut farkı yüzde 25 ile 50 arasında değişmektedir. Hızlı olduğunu düşündüğünüz bir web ana sayfasını bilgisayarınıza keydedin ve boyutuna bakarsanız daha iyi anlayacaksınız. Eğer Jakob Nielsen'e inanan birisi iseniz, Jakob'un yaptığı bir araştırmaya göre kullanıcı bir sayfanın yüklenmesini 20 saniyeden daha fazla beklemiyor.

Düşük bant genişliği kullanımı


Sayfalarınızı barındıran şirket, kullandığınız band genişliğine orantılı olarak aylık para alır. Eğer web standartları ile hazırlamış olduğunuz sayfaların boyutu küçük ise, web sitenizde daha düşük bir band genişliği kullanacak ve bu size ya da müşterinize para tasarrufu sağlayacaktır.

Arama motorlarında sıralama

Arama motorlarının mantığını bilmeniz gerekir. Örneğin google süper olduğunu düşündüğünüz flash sitenizin içerisinde sadece text tabanlı arama yaparak indekslemeye çalışacaktır. Flash tasarım içerisinde text okunamadığından sayfalarınız google tarafından dikkate alınmayacaktır. Fakat flash kullanılan bir web tasarımın html kodunun içindeki m e t a tag ve keywordslerini girerseniz sadece bunlar göz önünde bulundurulacaktır. Küçük bir ip ucu olarak ; kesinlikle flah intro kullanmanız gerekiyor ise m e t a tag ve keywordslerinizi yazdıktan sonra flash dışından main page e bir giriş linki verin bu arama motorlarının spiderlarının sitenizin içine girmesine imkan sağlayacaktır.

Bakım kolaylığı

Bilgi ve sunumun ayrılması sayesinde eğer site içinde, sitenin tümünü etkileyecek bir değişlik yapılması gerektiğinde, CSS dosyası üzerinde değişiklik yapılması, tüm siteyi etkileyecektir. Bu şekilde her bir sayfayı tek tek düzenleyeceğinize tek bir değişiklikle sorunun üstesinden gelebileceksiniz.

Hukuksal sorumluluk


Birçok ülkede engelli İnternet kullanıcıları için kanunlar çıkartılmış durumdadır. Uyacağınız kurallar hukuksal sorunlarla karşılaşmanızı da engeller.

Sonuç 

Görsel anlamda güzel bir sayfa yapmak aslında web dünyasında yeterli değildir. Ziyaretçiler sadelik ve zarifliği birlikte içeren, hızlı açılan, her ortamdan ulaşılabilen bir sayfada daha rahat edecek ve tekrar uğrayacaktır. Bu nedenle Grafik tasarım, web alanında çok öenmli bir yer tutmaktadır.

Alıntı: Wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder